trešdiena, 2013. gada 6. marts

Pilngraudu kviešu maize ar medu

Pilngraudu kviešu maize ar medu

Recepte aizgūta šajā fenomenālajā, enciklopēdiskajā blogā. Te uzzinām arī faktu, ka šī recepte ASV Ziemeļdakotas maizes cepēju sacensībās ir uzvarējusi vairākas reizes. Receptes autore ir Louise Schneiderman, un viņa šo maizi cep vairāk nekā 30 gadus.
Šai maizei parasti izmantoju Gold Corn dzeltenās pakas un Ustukių malūnas rupja maluma kviešu miltus. Mīklai lieku klāt griķu medu, tas ir tumšs un padara maizīti brūnāku. 




 

Sastāvdaļas


360 - 460 g pilngraudu kviešu miltu
360 - 460 g 550 D kviešu miltu
3,76 ēd.k. medus
60 g sviesta
5,3 tējk. sausā rauga
1 ēd.k. sāls
296 ml silta ūdens
237 ml piena


Gatavošana



Sajaukt raugu ar nedaudz silta ūdens un atstāt uz 15 minūtēm. Mazā katliņā uzvāra pienu, pievieno medu un sviestu istabas temepratūrā, sāli un samaisa. Kad masa atdzisusi līdz apmēram 40 grādiem, lej to lielā bļodā, pievieno siltu ūdeni un iesijā miltus. Sāk ar 360 gramiem no abiem miltu veidiem, un mīcot, ja mīkla ir ļoti šķidra, pievieno papildus miltus. Tomēr jāuzmanās, lai nepiebērtu pa daudz, maksimālais daudzums faktiski nav vajadzīgs, maizīte būs garšīgāka ar mazāk miltiem. Jāņem vērā, ka sākot mīcīt, mīkla jebkurā gadījumā liksies pārāk šķidra, tādēļ papildus miltus vajag sākt likt klāt pēc tam, kad tā jau ir pamīcīta vismaz pāris minūtes, un ir redzams, ka mīklas forma nemaz nemainās, ka tā ir tikpat lipīga kā sākumā. Mīca dūšīgi visamz 20 minūtes, līdz mīkla paliek spīdīga un atlec no rokām. Man katru reizi mīcīšanas sākumā liekas, ka brīnums nenotiks, un viņa nekur neatleks. Bet beigās jau vienmēr atlec, galvenais nosacījums - nevajag žuļīties ar mīcīšanu! Kad mīkla gatava, pārkaisa ar miltiem, pārklāj ar dvieli un noliek siltā vietā rūgt uz 1 ha.


Divas 27,5 x 7,5 cm keksa/maizes formas kārtīgi ieziež ar sviestu. No mīklas izviedo 4 vienādus kukulīšus un atstāj uz 10 minūtēm. Tad katrā formā ieliek pa diviem kukulīšiem un apsmērē ar sviestu. Atstāj uzrūgt 45 minūtes. Liek cepties stipri sakarsētā krāsnī. Tā kā man ir vienkārša padomju laika gāzes plīts, pirmās cepšanas 10-15-20 minūtes apakšā novietoju plātni ar karstu ūdeni, lai maizīte kārtīgi uzceļas. Tad ņemu to ārā un samazinu uguni. Izcepas apmēram 40 - 50 minūšu laikā.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru