svētdiena, 2013. gada 3. marts

Kliņģeris Nr. 1


Mīklas sastāvdaļas

200 gr. sviesta
500 ml piena
5,5 tējk. aktīvā rauga
milti (precīzi nenomērīju, ap kilogramu)
2-4 ēd. k. rapšu vai citas rafinētas augu eļļas
2 ēd.k. cukura
škipsna sāls

Pildījuma sastāvdaļas

kabaču-apelsīnu ievārījums
sauja rozīņu
pussauja žāvētu plūmju
ola pārziešanai
drumstalas pārkaisīšanai (līdzīgās daļās cukurs (ap 50.gr) un sviests, divreiz vairāk miltu.)

Mīklas gatavošana

 

Sviestu, pienu katliņā uzsilda, lej bļodā, pievieno cukuru un sāli. Sijā klāt miltus un pieber raugu. Mīklu mīca un paralēli pielej klāt eļļu. Mīklai jābūt vidēji cietai un jāatlec no rokām. Liek siltā vietā uzrūgt apm. 30 min. - 1 ha.

Kliņģera gatavošana

 

Svarīgi! Attēlā redzamā kliņģera pagatavošanai tika izmantota nedaudz vairāk kā 1/3 daļa receptē norādītās mīklas un tas iznāca pamazs - viena standarta pusdienu šķīvja izmērā. Nākamreiz gatavošu no puses norādītā mīklas daudzuma.
Mīklu sadala divās vienādās daļās un katru izrullē kā garenu taisnstūri, cik vien garu var. Katrai pusei vidū visā garumā ieziež ievārījumu, pārber ar izmērcētiem, nosusinātiem žāvētajiem augļiem (man gan sanāca tik pāris minūtes karstā ūdenī paturēti, nebija ne vainas, bet kārtīgi izmērcētas noteikti būs labāk). Pildīto taisnsstūru malas visā garumā pārloka pāri vienu otrai un aizspiež ciet. Tad vienu pīni x viedā pārliek pāri otrai un savij kā virvi. No "virves" veido kliņģeri, liek uz plāts (apakšā cepamais papīrs), pārziež ar olu, ļauj nedaudz uzrūgt. Tikmēr gatavo drumstalas -  aukstu sviestu saberž ar miltiem un cukuru. Drumstalas bagātīgi kaisa pāri kliņģerim un liek karstā cepeškrāsnī (cik grādos - nezinu, jo man nav termometra) un cep apmēram pusstundu vai līdz sāk veidoties tumša augšējā garoziņa. 
Kliņģera veidošana ļoti skaisti parādīta te

Kas man nesanāca kā vajag un ko nākamreiz mēģināšu savādāk?

 

Pirmkārt un galvenokārt, mīklas daudzumus kliņģera formai bija drusku pamaz, tādēļ sanāca tāds kliņģeraplis. Otrkārt, drumstalas jāveido no auksta sviesta,  taisīju no mīksta, tādēļ man sanāca pārāk smalkas, un milti ātri vien to uzsūca. Citādāk pārāk rupju kļūdu nebija. Var likt klāt vairāk cukura, lai gan ja pildījums ir bagātīgs un salds, tas nemaz nav vajadzīgs. Ļoti plašas pildījuma variācijas iespējas.


 Kliņģeris Nr. 2 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru