piektdiena, 2016. gada 25. marts

Lieliskā melleņu jogurta kūka

Lieliskā melleņu jogurta kūka

Sastāvdaļas

Biskvītam

  • 2 olas
  • 80 g cukura
  • 30 g vīnogu kauliņu eļļas
  • 50 g bezpiedevu jogurta
  • rīvēta laima miza
  • 90 g miltu
  • šķipsna cepamā pulvera

Jogurta masai

  • 600 g bezpiedevu jogurta 
  • 300 g melleņu 
  • 200 g cukura
  • laima sula
  • 400 g saldā krējuma 
  • 35 g (Latplantas) želatīna

Gatavošana

Biskvīts

  1. Olas ar cukuru puto ar mikseri, vismaz 5-7 minūtes.
  2. Eļļu sajauc ar jogurtu, pieliek laima mizu.
  3. Miltus sajauc ar cepamo pulveri
  4. Saputotajās olās iecilā jogurtu un olīveļļu, piesijā miltu un cepamā pulvera maisījumu, samaisa.
  5. Uz cepamās plātnes uzliek cepampapīru, liek virsū toršu gredzenu, un ielej tajā mīklu. Liek 180 C cepeškrāsnī un cep 12 - 15 minūtes.

Jogurta masa

  1. Ogas sablenderē ar cukuru un liek katliņā karsēties (ja saldētas, tad katliņā uz nelielas uguns atlaidina un tad sablenderē). Karsē, līdz sāk kūpēt.
  2. Uzbriedina želatīnu, iemasa sakarsētajā ogu masā.
  3. Melleņu masu sajauc ar jogurtu, un liek ledusskapī, līdz masa nedaudz sāk želēt.
  4. Stingrās putās saputo saldo krējumu, un iemasai jogurta masā.

Kūkas gatavošana

  1. Biskvītu no formas neizņem, bet atdzesē. Tad lej virsū sagatavoto krēmu.
  2. Kūkas saželēšanai vajadzīgas vairākas stundas. Tad plānu nazi uzmanīgi izvelk gar kūkas formas malām un noņem nost formu.
  3. Kūku var rotāt ar rīvētiem pistāciju riekstiem, rīvētu balto šokolādi, ogrām un pūdercukuru u.c.
Lieliskā melleņu jogurta kūka

Lieliskā melleņu jogurta kūka
Lieliskā melleņu jogurta kūka

Oriģinālā recepte no 2014. gada marta žurnāla "Dienas ēdieni". Tajā ir minēts, ka jāņem 30 g želatīna, un jāatstāj ledusskapī diennakti. Ar 35 g saželēja daudz ātrāk. Varbūt arī tāpēc, ka 2/3 ņēmu grieķu jogurta, kas ir biezāks, pārējo - šķidro, parasto. Arī putukrējumam liku klāt stindzinātāju un mazliet cukura. 2/3 ogu ņēmu mellenes, pārējo upenes, visas saldētas. Rezultāts - ļoti labs! Tāpat oriģinālā 1/3 miltu biskvītam jāņem mandeļu miltu, kuru man nebija.

UPD 
*Kūku var gatavot arī no zemenēm - sanāk saldāka. 100% upenēm - skābenāka.
** Biskvīta daudzumam pietiek apm. 450 g jogurta - 400 g grieķu jogurta iepakojums + tas, kas paliek pāri no mazā Alpen rose bezpiedevu jogutra, kad 50 g pievieno biskvīta mīklai. Šajā gadījumā ņēmu 25 - 27 g Optima līnijas jogurta, ar to pilnībā pietiek, arī vasaras dienā kūka, dažas stundas stāvējusi ārpus ledusskapja, nav izjukusi. 
*** Kviešu miltus biskvīta mīklā var aizstāt ar rīsu miltiem, garša īpatnējāka, taču struktūra pufīgāka.

1 komentārs: