Piparkūkas |
Sastāvdaļas
Cukurs
|
1 kg
|
2,25 kg
|
2 kg
|
1,5 kg
|
0,75 kg.
|
Ūdens
|
1 gl.
|
2,25 gl.
|
2 gl.
|
1,5 gl.
|
0,75 gl.
|
Milti
|
1,2 kg
|
2,7 kg
|
2,4 kg
|
1,8 kg
|
0,9 kg.
|
Sviests
|
0,5 kg
|
1,125 kg
|
1 kg
|
0,75 kg
|
0,375 kg.
|
Skābs krējums
|
4 ēd.k.
|
9 ēd.k.
|
8 ēd.k.
|
6 ēd.k.
|
3 ēd.k.
|
Olas
|
3
|
7
|
6
|
4-5
|
2
|
Cepamais pulveris
|
1 tējk.
|
2,25 tējk.
|
2 tējk.
|
1,5 tējk.
|
0,75 tējk.
|
Garšvielas 1 porcijai (1 kg cukura):
- 3 tējk. kanēļa
- 3 tējk. malta koriandra
- 2 tējk. rīvēta muskatrieksta
- 2 tējk. ingvera pulvera
- 50 krustnagliņas
- 30 melnie pipari
- 30 pākstītes zaļā kardamona
- 20 smaržīgie pipari
- Rīvētas citrona vai laima, apelsīna un mandarīna miziņas
Krustnagliņas, piparus un kardamonu samaļ
kafijas dzirnaviņās.
Gatavošana
- Sausā katlā iever cukuru un uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot,
kausē un pavisam nedaudz sabrūnina. Jāuzmanās, lai nepaliek nerodas
piedeguma smarža un cukurs nepaliek pārāk brūns, tad piparkūkas iznāks
rūgtenas.
- Kad cukurs izkusis, ļoti, ļoti lēni pa daļām pievieno ūdeni un iemaisa
masā. Tas jādara ļoti uzmanīgi, jo cukura sīrups ir ārkārtīgi karsts.
- Pievieno sviestu, un maisa, līdzi izkūst.
- Iemaisa visas garšvielas un citrusaugu miziņas.
- Iemaisa apmēram trešdaļu miltus, izmaisa.
- Pievieno krējumu un olas, kārtīgi izmaisa. Tad pieliek atlikušos
miltus.
- Mīklu liek ledusskapī. Pirms cepšanas tai ir jānostāvas ne mazāk par
diennakti, bet labāk – divas nedēļas.
Gatavās piparkūkas jāglabā slēgtos
traukos, citādi tās paliek mīkstas.
Esmu izmēģinājusi dažādas piparkūku piparkūku mīklas, tomēr aizvien atgriežos pie šādas versijas, kurā vairs nemainu neko.
Oriģinālajai receptei ir daudz par maz garšvielu. Arī par kārtīgi sabrūnināmo cukuru kategoriski nevaru piekrist - labāk lai piparkūkas iznāk par toni gaišākas, nekā rūgtas. Ar vienu kg miltu vienai porcijai noteikti ir par maz, vairāku gadu pieredze liecina, ka šis ir minimālais maksimums.
Lai būtu mazāka ķēpa ar cukura kausēšanu, dažus gadus cepu ar Dansuker tumšo cukura sīrupu, tomēr daudz labāks rezultāts iznāk, izmantojot tikai cukuru - piparkūkas ir kraukšķīgākas.
Esmu izmēģinājusi dažādas piparkūku piparkūku mīklas, tomēr aizvien atgriežos pie šādas versijas, kurā vairs nemainu neko.
Oriģinālajai receptei ir daudz par maz garšvielu. Arī par kārtīgi sabrūnināmo cukuru kategoriski nevaru piekrist - labāk lai piparkūkas iznāk par toni gaišākas, nekā rūgtas. Ar vienu kg miltu vienai porcijai noteikti ir par maz, vairāku gadu pieredze liecina, ka šis ir minimālais maksimums.
Lai būtu mazāka ķēpa ar cukura kausēšanu, dažus gadus cepu ar Dansuker tumšo cukura sīrupu, tomēr daudz labāks rezultāts iznāk, izmantojot tikai cukuru - piparkūkas ir kraukšķīgākas.
Arī garšvielas maļu tieši pirms mīklas gatavošanas, jo neviens gatavais maisījums nesniegs tādu rezultātu. Svarīgi ir garšvielas iemaisīt karstā cukura un sviesta maisījumā, lai "atveras" garšas. Dažreiz slinkošanas vai sliktas plānošanas dēļ nepielieku citrusaugu mizas, tomēr ar tām garša ir daudz bagātīgāka.
Kad piparkūkas izņemtas no krāsns, labāk tās bērt uz paplātes vai galda, jo tās ir ļoti mīkstas, un sabērtas bļodā var sacietēt tādā pozā, kā tur iebērtas "salocījušās".
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru