ceturtdiena, 2016. gada 24. marts

Sātīgais mencas - kartpueļu sacepums

Sātīgais mencas - kartpueļu sacepums

Sastāvdaļas

  • ap 700 - 800 g stingru kartupeļu
  • ap 350 g mencas filejas bez asakām 
  • 200 ml saldā krējuma
  • ap 100 ml piena
  • sīpols, sagriezts
  • ķiploka daiviņa
  • šķipsna rīvēta muskatrieksta
  • sauja sagrieztas olīvas (vislabāk Kalamatas)
  • ap 70 g rīvēta cietā siera
  • sviests un olīveļļa cepšanai
  • apm. 1 ēd.k. kukurūzas cietes

Gatavošana

  1. Nomizo kartupeļus un sagriež biezās šķēlēs. Uzvāra ūdeni, kam pievienots sāls, ieleik iekšā kartupeļus un vāra ne ilgāk kā 1 minūti. Nokāš un noliek malā.
  2. Pannā uzkarsē olīveļļu un sviestu, liek cepties sīpolu, līdz zeltaini brūns, beigās pievieno muskatrieksu, kā arī saspiestu ķiploka daiviņu, un apcep līdz pazūd ķiploka svaigā garša, tad pieliek olīvas. Liek klāt saldo krējumu un pienu, neduadz pavāra. Nelielā ūdens daudzumā izmaisa kukurūzas cieti un iemasa mērcē, uzvāra un izslēdz uguni.
  3. Ņem cepamo veidni, apakšā ieliek nedaudz mērces, tad liek kārtu ar kartupeļiem, tai pavirsu kumosa lieluma gabaliņos sagrieztu mencu, mērci un sieru, pēc tam liek atlikušos kartupeļus, mērci un sieru.
  4. Liek 200 C cepeškrāsnī un cep, līdz gatavs.
P.s. svaigās mencas vietā var izmantot portugāļu kaltēto mencu (bacalhao), kas arī būtu atbilstoši šīs receptes oriģinālam tuvākai versijai un sacepumam būtu izteiktāka garša. Mencu, ik pa laikam nomainot ūdeni, mērcē 36 stundas. Tad to novāra (tas neaizņems ilgu laiku) un izņem visas asakas, ādu un ar pikstiem sadala mazākos gabaliņos. Ūdeni, kurā vārījusies menca, nelej ārā, bet izmanto kartupeļu vārīšanai.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru